Alcoholisme

Ontwenningsverschijnselen alcohol

Wanneer een alcoholist stopt met drinken, treden er ontwenningsverschijnselen op. Ook deze verschijnselen zijn weer onder te verdelen in de categorie├źn "lichamelijk" en "geestelijk".

Lichamelijke ontwenningsverschijnselen

Het kan drie tot zeven dagen duren voordat iemand lichamelijk is afgekickt van alcohol. De verschijnselen die optreden zijn per persoon verschillend. Dit is ook afhankelijk van hoe lang iemand alcoholist is geweest en hoeveel alcohol deze consumeerde. Ook de conditie van de persoon is van belang.

De volgende lichamelijke ontwenningsverschijnselen kunnen optreden:
Trillen, zweten, misselijk zijn, slaapstoornissen, moe zijn, onrustig zijn, hoge bloeddruk, kramp en spanningen. Daarnaast kunnen Angst, somberheid en oppervlakkigheid optreden.

Deze effecten houden vaak wat langer aan. In sommige gevallen kan een toeval optreden, een kort verlies van het bewustzijn. Ook het afwezig zijn of hallucinaties komen voor. Vaak komt een vitamine B gebrek voor. Dit komt door veel alcohol consumeren in combinatie met slecht eten.

Geestelijke afkickverschijnselen

Het psychisch ontwennen van alcohol wordt vaak als zwaar ervaren. De ex-alcoholist moet immers zonder alcohol opnieuw een leven proberen vorm te geven. De stok achter de deur, de alcohol, kan nu niet meer worden genuttigd als het even niet lukt of als het zwaar is. De ex-drinker moet nu op eigen kracht door de situatie heen. Het probleem van deze mensen is vaak dat ze tegen een probleem opbotsen en direct willen handelen. De greep naar alcohol is de gemakkelijkste weg. Dit is een reden waarom het afkicken van alcohol vaak mislukt. De ex-alcoholist heeft niet de ervaring en het vermogen om met problemen om te gaan. Het is raadzaam om deze afkickprocedure te begeleiden door een professional. Deze persoon kan de nodige ondersteuning bieden en de ex-drinker kan zijn ervaringen en gevoelens uitspreken richting iemand die weet waarover hij praat.

2012 © Alcoholisme.eu - Alle rechten voorbehouden - Sitemap